ساخت فلش بوتیبل برای ویندوز چگونه است؟ اگر یادتان باشد نصب ویندوز با سی دی و دی وی دی صورت می گرفت. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی لازم است تکنولوژی های قدیمی و سنتی به کنار برود. با وجود اینکه دیگر لپ تاپ های امروزی درایو نوری ندارند تنها راه ورود و ارسال اطلاعات از طریق فلش صورت می گیرد. به همین دلیل نصب ویندوز با فلش نیز مهیا شده است. با این کار نیازی به دیسک نیست و کم کم از رده خارج خواهند شد. ما در این مقاله تصمیم داریم در مورد بوت کردن فلش برای ویندوز توضیح دهیم. لازم به ذکر است که روی سخن ما در این مطلب ویندوز 10 و 7 با بوتیبل کردن فلش از طریق نرم افراز rufus می باشد. پس در ادامه همراه ما باشید.
فلش بوتیبل به چه معناست؟
اگر قصد دارید تا با فایل iso که در سیستم خود دارید ویندوز را نصب کنید، حتما باید ios روی فلش بوت شود تا ویندوز از روی فلش بالا آید. برای این کار لازم است:
- در ابتدا نرم افزار rufus را نصب کنید تا با این کار فایل ios ویندوزی که می خواهید نصب کنید روی فلش بوت شود. برای ساخت فلش بوتیبل لازم است فلشی که مد نظر دارید برای نسخه 32 بیتی ویندوز 4 گیگابایت و برای نسخه 64 بیتی 8 گیگابایت ظرفیت داشته باشد.
پیش نیازهای نصب ویندوز
برای نصب ویندوز لازم است پیش نیازهایی را قبل از آن رعایت کنید. این موارد عبارتند از:
- اگر روی سیستم خود ویندوز نصب شده دارید، باید پیش از نصب ویندوز با فلش از فایل و اطلاعات مهم خود در درایو c نسخه پشتیبان تهیه کنید. چنانچه احساس می کنید درایور کارت شبکه lan یا وای فای به صورت اتوماتیک در ویندوز جدید نصب می شود، بهتر است درایور های خود را در جایی غیر از درایو c ذخیره کنید. همچنین بهتر است درایو c خود را تغییر نام دهید. به همین دلیل از کلید f2 برای این کار استفاده کنید. پس از انتخاب نسخه مورد نظر خود باید فایل iso نصب ویندوز را دانلود کنید.
- اولین مرحله برای تعویض ویندوز این است که تنظیمات بوت روی سی دی یا دی وی دی یا فلش تنظیم شود. برای این کار لازم است ابتدا سیستم را روشن کنید، بلافاصله ری استارت کنید و قبل از بالا آمدن ویندوز کلید delete را فشار بدهید.
نکته اینجاست که در بعضی از لپ تاپ ها لازم است کلید f2 را بزنید. در برخی از مادربوردها نیز لازم است f12 را بزنید. پس از انجام این مراحل وارد محیط بوت خواهید شد.
- به سربرگ بوت رفته و سپس boot devive priority را انتخاب کنید و کلید اینتر را بزنید.
- در این مرحله گزینه 1st boot devive را انتخاب کنید. برای بوت شدن از سی دی باید درایور سی دی رام را انتخاب کنید و برای بوت شدن از فلش دیسک باید usb flash را انتخاب کنید یا اینکه نام فلش را وارد کنید.
نکته اینجاست که اگر یک صفحه کوچک پیش چشمتان ظاهر شد و همه را به صورت لیست نشان داد کافیست با فلش پایین و بالا ترتیب آن را منظم کنید و در واقع آنچه که مدنظر دارید بوت روی آن تنظیم شود به اول لیست بیاورید.
- وقتی تنظیمات بوت تمام شد کلید f10 را بزنید و با سیو کردن تغییرات منتظر ری استارت شدن سیستم باشید.
- زمانی که سیستم بالا آمد باید کلیدی را از صفحه کلید بزنید تا سیستم از روی فلش یا سی دی بوت شود. در نهایت کلید اینتر را زده تا وارد نصب ویندوز شوید.
نکته آخر اینجاست که فلش را قبل از وارد شدن به بوت به سیستم وصل کنید تا در بوت شناسایی شود.
نرم افزارهای ساخت فلش بوتیبل
برای ساخت فلش بوتیبل می توانید از نرم افزارهای زیر بهره ببرید:
- Rufus که تنها مزیت آن این است که نیازی به نصب ندارد و می توانید از طریق شبکه یا هارد اکسترنال از آن استفاده کنید.
- Uui که مخصوص لینوکس است و طی 3 مرحله فلش بوتیبل را به شما تحویل می دهد.
- Power iso که طی چند مرحله می توانید فلش را بوتیبل کنید.
- Windows 7 usb که شما قادر خواهید با آن گذشته از ویندوز 7، ویندوز 7-8-10 و لینوکس را نیز بوتیبل کنید.
- Windows to go
- Win to usb
- Cmd ویندوز
Rufuse کردن ساخت فلش فلش بوتیبل برای نصب تمامی ویندوزها
پیش نیازهایی که لازم است داشته باشید عبارتند از:
- نرم افزار rufus
- فایل iso ویندوز
فایل iso همان سی دی یا دی وی دی است که به صورت فایلی موجود می باشد. تصور کنید یک دی وی دی دارید و می خواهید از آن استفاده کنید. در صورتی که از آن به صورت iso بکاپ بگیرید می توانید هزاران بار از روی همان فایل، فایل دی وی دی بزنید. بنابراین فایل iso نوعی آرشیو سی دی و دی وی دی محسوب می شود. این فایل برای سی دی و دی وی دی هایی مثل ویندوز، که بوتیبل هستند اگر بخواهند محتوای خود را به صورت معمولی کپی کنند، قابلیت بوت شدن از بین می رود اما اگر به صورت ایزو کپی شود این امکان از بین نخواهد رفت.
ابتدا نرم افزار rufus را دانلود کرده و اجرا کنید. همچنین فایل ios ویندوز خود را نیز آماده داشته باشید. همان طور که مشاهده خواهید کرد خود نرم افزار در بخش device فلش مموری وصل شده به کامپیوتر را شناسایی خواهد کرد. اگر بیش از یک فلش مموری دارید در بخش device نرم افزار آن را به فلش دلخواه خود تغییر دهید. توجه کنید که بخش های quick format و create bootable disk تیک خورده باشند.
اکنون وقت آن است که فایل ios را به نرم افزار معرفی کنید. سپس روی استارت کلیک نمایید.
بسته به سرعت سخت افزار و ویندوز معمولا بین 5-15 دقیقه طول می کشد تا ساخت فلش برای نصب ویندوز به پایان برسد.
نصب ویندوز با فلش
برای نصب ویندوز ابتدا باید فلش را بوتیبل کنید تا اطلاعات مرتبط با بوت توسط بایوس یا UEFI تشخیص داده شود. برای بوت کردن فلش نیاز است از نرم افزار RUFUS بهره ببرید که در فوق بدان اشاره کردیم. برای این کار لازم است فلش 8 گیگابایت را در دسترس داشته باشید و فرمت فایل مورد نیاز نصب ویندوز ISO و IMG باشد.
گزینه دوم برای نصب ویندوز از طریق فلش مموری به شرح زیر است:
- ابتدا فلش را به رایانه و سیستم خود نصب کنید.
- در قسمت نوار جستجو، یا منوی استارت گزینه command prompt را پیدا کنید و پس از راست کلیک کردن آن، گزینه run as administrator را زده تا cmd باز شود.
- حال diskpart را تایپ کنید و اینتر را بزنید. تا درایوهای هارد و فلش نمایان شوند. توجه کنید که disk 0 به درایو ویندوز شما مربوط می شود و تا آخر پروسه بوتیبل کردن با همین عدد نمایش داده می شود.
- از لیستی که جلویتان ظاهر می شود گزینه فلش را انتخاب و عبارت select disk x را تایپ کنید. پس از آن گزینه اینتر را زده تا فلش انتخاب شود.
- در این مرحله که فلش انتخاب شده است باید با وارد کردن گزینه clean اقدام به پاکسازی فلش خود کنید. با وارد کردن create partition primary شروع به پارتیشن بندی فلش کنید.
- با وارد کردن select partition 1 پارتیشنی را بسازید که فرمت fat32 دارد.
- در نهایت، عبارت assign را تایپ کنید تا فلش فعال شود و سپس با وارد کردن exit از محیط دیسک پارت خارج شوید.
با سپری کردن این مراحل، اکنون فلش بوتیبل شده است و کافیست فایل های ویندوز را درون آن کپی کرده و شروع به استفاده نمایید.
تفاوت بین بایوس و UEFI
بایوس از پروتکل MBR برای ذخیره اطلاعات و داده های هارد دیسک استفاده می کند. در حالی که این عمل در UEFI از طریق GPT صورت می گیرد. تفاوت اصلی بین این دو پروتکل این است که در MBR به دلیل ماهیت 32 بیتی آن، تنها می توان به ایجاد 4 پارتیشن پرداخت و هر پارتیشن نیز با محدودیت 2 ترابایتی از لحاظ اندازه مواجه خواهد بود. در حالی که GPT64 بیتی است و می توان گفت که تقریبا هیچ محدودیتی برای پارتیشن بندی در حالت UEFI وجود ندارد.
چه زمانی نیاز به بویتبل کردن فلش است؟
زمانی که می خواهید با استفاده از فایل عکسی که دارید ویندوز را نصب کنید و یا حتی زمانی که با استفاده از سی دی قصد دارید اقدام به نصب ویندوز کنید باید از یک فلش مموری بوت استفاده کنید.
چگونه فلش را از حالت بوت خارج کنید؟
برای این کار لازم است مجددا از نرم افزار rufus استفاده کنید فقط در این حالت باید boot selection را روی حالت non bootable قرار دهید.
سخن پایانی
در این مقاله مفصلا به آموزش نصب ویندوز با فلش و نرم افزار rufus پرداختیم. گفتیم که برای نصب ویندوز توسط فلش باید فلش بوتیبل شود تا عملیات سریع و با حجم کم انجام شود. با خواندن این مطلب امیدواریم زین پس بتوانید با استفاده از راهکارهای ذکر شده ویندوز مورد نظر را نصب کنید.
ارسال پاسخ